|
Post by Admin on Oct 21, 2013 13:22:09 GMT
Care sunt avantajele judetului Iasi fata de alte judete din tara? Ce are de oferit judetul Iasi investitorilor?
|
|
|
Post by cristinapreda on Oct 22, 2013 11:16:09 GMT
Printre avantaje s-ar putea include faptul ca Iasul este un centru universitar de excelenta si un pol al culturii nu numai in Regiune, ci si in Romania. Din pacate, asa cum se poate vedea, nu este suficient pentru a crea locuri de munca, acesta fiind principala problema din judet. Sa nu uitam si faptul ca toata regiunea este afectata de saracie si este mai putin dezvoltata decat restul tarii.
|
|
|
Post by Alexandru Gotca on Nov 4, 2013 13:21:09 GMT
Sunt curios daca micii intreprinzatori au nevoie de investitii straine. Ce industrii s-ar putea dezvolta si au nevoie de capital strain?
|
|
|
Post by ancagherasim on Nov 24, 2013 21:24:42 GMT
Atragerea investitorilor straini a fost un obiectiv major in strategia de dezvoltare a Iasiului in ultimii ani. Investitiile s-au concretizat mai ales in domeniul tehnic, IT, la asta contribuind si performantele facultatilor tehnice iesene si nivelului salarial redus comparativ cu tarile de origine. Pentru un tanar cu formatie tehnica a lucra la o multinationala precum Amazon sau Delphi este o sansa extraordinara, ii confirma valoarea iar din punct de vedere financiar ii acorda respectul cuvenit. Stim insa prea bine ca piata intenationala evolueaza imprevizibil, ca azi o multinationala poate avea divizia de developement in Iasi, maine la Cluj sau Chisinau. Ca strategie imi doresc o mai mare atentie acordata intreprinzatorilor locali, in special afacerilor de familie, o colaborare mai stransa intre autoritati, facultati, firme locale, comunitatea locala pentru ca pe termen lung sa fie iesenii cei ce castiga. Prin incurajarea afacerilor locale s-ar obtine o apropiere a cetatenilor, dezvoltarea sentimentului de comuniune sociala, a apartenentei individului la un grup de oameni ce depind unii de altii, se ajuta si se sprijina la nevoie. In Romania ultimilor 25 de ani cred ca ne-a lipsit cel mai mult nu banii ci acest sentiment al unei comunitatii reale, al unitatii. Bineinteles ca aceste afaceri de familie nu vor putea concura de la inceput cu multinationalele, nu vor putea oferi aceleasi salarii dar pot fi varfuri in domenii de nisa. Un domeniu care ar putea fi dezvoltat astfel in Iasi este cel turistic-cultural. As construi in jurul ideii Iasi oras romantic sau Iasiul marilor iubiri. Avem de partea noastra povestea de dragoste al celui mai mare poet si rolul important pe care Iasiul l-a avut in istoria Romaniei. Eu imi imaginez Iasiul un Salzburg al Romaniei, un oras cochet, linistit, relaxant, in care turistul sa simta Joie de vivre, sa se elibereze de stres la o plimbare pe Copou in mirosul teilor de mai, sa se relaxeze la o seara de opera la Teatrul National. Cred ca aceasta parte boema, romantica nu o are nici un oras din Romania. Avem cateva cladiri ce fac parte din acest film dar avem si mult de munca pentru a le consolida pe altele. Conducatorii orasului trebuie sa gaseasca fonduri pentru a reface centrul istoric si Filarmonica, sa dea stralucire bulevardului Stefan cel Mare, sa creeze o centura a orasului eficienta, sa elibereze traficul. Odata refacuta Filarmonica am putea profita in mod real de cei 40 de ani de existenta ai celui mai longeviv si apreciat cvartet de coarde, Voces. De asemenea, am putea oferi o mai mare stralucire si amploare Festivalului Muzicii Romanesti, fapt care ar creste popularitatea si prestanta orasului. In concluzie ca raspuns la intrebarea ce avem noi in plus fata de altii ar fi tocmai faptul ca ne straduim sa vedem dincolo de ziua de maine, de ceea ce ne ofera altii si sa vedem ce putem sa ne oferim noi.
|
|
iulianboia
New Member
Antreprenor, blogger si activist civic
|
Post by iulianboia on Mar 26, 2014 8:58:56 GMT
De acord cu observatiile Ancai, e important sa continuam sa atragem investitii straine in cat mai multe domenii (IT cu predilectie, intrucat avem un avantaj competitiv si aceste firme ofera salarii peste medie, deci au un impact insemnat asupra economiei locale), dar ar fi bine sa avem si ceva proiecte care sa incurajeze dezvoltarea antreprenoriatului si a paturii de microintreprinderi si IMM-uri. Incubatoarele create deja sunt ineficiente, deci ar trebui gasita o alta formula - poate spin-offuri din universitati.
|
|
|
Post by Eu on Dec 9, 2014 9:07:40 GMT
De ce sa nu vedem Iasul ca o poarta a orientului catre occident? Ar trebui create linii aeriene cu Beijing, Shanghai, Tokio, Taipei, Osaka Moscova, Kiev, Dubai, Abu Dhabi, Ankara, Tel Aviv dar si cu Helsinki, Stockholm, Oslo, Varsovia, Riga. Iar pentru cresterea interesului companiilor aeriene fata de Iasi ar trebui sa imbunatatim accesul la aeroport, celor din Chisinau si Balti, drumul cat mai direct fara intrare si iesire in oras, centuri de acces rapid. Deasemeni ar trebui create mai multe oportunitati pentru distractia studentilor de care orasul este plin: inca o partie de dificultate mai mica, eventual si locuri de sanie; parcuri de agrement si in zona salbatica, dinspre lac, a gradinii botanice, eventual o zona de aventura parc; un parc de agrement gen Ciric la intersectia Bahluiului cu Nicolina; centura larga care sa inconjoare Iasul pe toata circumferinta lui actuala cu acces de la toate bulevardele radiale! Ce ziceti de ideile astea!?
|
|
|
Post by Eu on Dec 9, 2014 9:27:52 GMT
Judetul Iasi are un numar de manastiri echivalenta a manastirilor bucovinene, mai renumite, dar nu neaparat mai frumoase: Manastirea Dobrovat, Manastirea Hadambu, Manastirea Hlincea, Manastirea Golia, Manastirea Frumoasa, Manastirea Cetatuia, Manastirea Galata, Manastirea Bucium, Manastirea Barnova, Schitul lui Tarata, Bisericile Trei Ierarhi si Barboi ... cu decoratiuni si arhitecturi interesante. Are crama Cotnari, crama Bucium, crama Copou. Are Palatul de la Ruginoasa, Palatul de la Miclauseni, Palatul Culturii din Iasi, Palatul Roznovanu, Palatul armatei. Are hotel facut de arhitectul turnului Eifel, are Teatrul National miniatura arhitecturala a operei din Viena. Are Gradina Botanica si Rezervatie Geologica. Are cladiri frumoase din perioada interbelica. Are 5 universitati de stat.
|
|
|
Post by ojosuvucazli on Apr 23, 2019 21:07:28 GMT
|
|
|
Post by idemaekcauqop on Apr 23, 2019 22:47:57 GMT
|
|
|
Post by ukoglaxacim on May 10, 2019 14:57:22 GMT