Probleme si provocari
Guest
|
Post by Probleme si provocari on Oct 21, 2013 13:04:51 GMT
Care sunt problemele care afecteaza calitatea vietii locuitorilor din judetul Iasi? Care ar fi solutiile pentru rezolvarea acestora?
|
|
|
Post by ancagherasim on Nov 18, 2013 18:35:40 GMT
O problema este numarul prea mare de masini raportat la posibilitatile infrastructurii iesene. Acest aspect afecteaza atat soferii cat si pietonii. Sunt situatii cand din lipsa locurilor de parcare sau comoditate, soferii urca masinile pe trotuar si-l fac impracticabil si periculos pentru copii, cei cu dizabilitati, imobilizati in scaun cu rotile sau cei in varsta. In Bucsinescu, de exemplu, pe partea de trotuar unde sunt la rand sediul Digi, o cladire de birouri si sediul VolksBank, pietonii nu mai pot circula decat facand slalom printre masini sau mergand pe strada. Solutia ar fi ca acolo unde trotuarul e suficient de lat (si nu sunt copaci pe marginea dispre strada) sa fie puse popice pentru a crea un culoar sigur pentru pietoni, restul ramanand masinilor. De asemenea, numarul mare de masini creste nervozitatea soferilor care gonesc prin oras, nu mai au rabdare la trecerile de pietoni, produc blocaje in trafic. Solutia ar fi, ca in multe state din nordul Europei, incurajarea transportului public si cu bicicleta concomitent cu taxe mai mari pe autoturismele personale. Programul Civitas a adus cateva imbunatatiri in aceasta directie dar inca este insuficient si astfel ajungem la alta problema care ne afecteaza calitatea vietii: transportul public.
|
|
|
Post by Elefteriu Eduard on Nov 19, 2013 13:37:44 GMT
consider ca principal problema a locuitorilor acestui judet este reprezentata de insuficienta locurilor de munca . Pentru rezolvarea acestei probleme , ar trebui atrasi investitori sau stimulati cei care isi desfasoara deja activitatea in acest judet .Cum ?! Crearea de facilitate fiscale ; Punerea la dispozitie a unor spatii adecvate ; si in primul rand construirea unei retele rutiere de calitate si functionala (o retea de autostrazi , care sa faca legatura dintre Iasi si Vestul , Centrul si sudul tarii .
|
|
|
Post by ancagherasim on Dec 3, 2013 12:07:28 GMT
O alta problema importanta este calitatea transportul public. Programul Civitas a vrut sa dea o fata civilizata acestui serviciu public, sa incurajeze cetatenii sa foloseasca transportul public si bicicletele in dauna masinilor personale. Pe directia aceasta merg de multi ani state civilizate care au inteles ca in ritmul actual al cresterii calitatii vietii, in care sunt 2-3 masini de familie, vom ajunge sa ne sufocam in aerul poluat si sa ne imbolnavim de atata stat la volan, nemiscati, in cate o intersectie super aglomerata. Pentru a convinge actualii si viitorii posesori de masini trebuie sa le oferiti insa o alternativa serioasa adapdata nevoilor fiecaruia. Aici nu vorbesc de lux ci ma refer la siguranta, punctualitate, curatenie, accesibilitate pentru persoanele cu nevoi speciale. Azi fiind Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, am sa incep cu aceasta categorie. Exista in trafic la o parte din microbuzele 20 un mecanism prin care o persoana imobilizata in scaun cu rotile poate fi urcata. As vrea sa intrebati sau chiar sa calatoriti dumneavoastra cu microbuzul 20 sa vedeti daca se poate folosi mecanismul de catre pesoanele cu aceasta dizabilitate. Eu circul zilnic si pe locul unde ar trebui sa stea scaunul sunt calatori in picioare inghesuiti ca intr-o conserva. Inchipuiti-va ca ar opri totusi soferul in statie pentru a se urca persoana in scaun; oare cum s-ar simti, calatorii ce-ar trebui sa faca dupa ce au compostat biletul, sa se dea jos?! Solutia este ori ca aceste microbuze sa dispara ori sa fie respectata capacitatea legala de transport pentru a putea avea loc si persoana cu dizabilitate. Realizarile programului Civitas privesc mai mult calatorul ocazional sau turistul: compostoare automate, automatele de bilete din statiile mari, bilete prin SMS, ecrane LCD pentru mesaje de interes public dar care nu afiseaza tot timpul corect traseul. Calatorul care foloseste transportul public de cel putin 2 ori pe zi, este interesat sa ajunga in siguranta si la timp dimineata la serviciu, sa nu-si murdareasca hainele in aglomeratia din autobuz. Sunt unele autobuze (cele VanHool mai ales) cu scaune atat de murdare ca nici nu poti sa stai jos. Nu stiu cum se alcatuiesc graficele de traseu dar la mine in Pacurari, statia de la Moara 1 Mai, dimineata la 7.30 este atat de plin incat pot sa ma urc abia in al doilea sau al treilea autobuz. Nu stiu ce as face daca ar trebui sa mai merg cu vreun copil la scoala. Solutia este de a face niste masuratori pe intervale de timp; e clar ca intre 7 - 8 dimineata trebuie puse mai multe autobuze mari. De asemenea, am observat ca tramvaiul 7 de pe Canta care merge si el in centru este mult mai gol decat autobuzele din Pacurari deci s-ar putea face niste promotii la bilete sau abonamente pentru a echilibra traficul.
|
|
iulianboia
New Member
Antreprenor, blogger si activist civic
Posts: 3
|
Post by iulianboia on Mar 26, 2014 9:08:43 GMT
O sa incerc o sumarizare a ideilor de pana acum: 1) Lipsa locurilor de munca 2) Infrastructura de transport (infrastructura rutiera, transport public, lipsa amenajarilor pentru biciclisti) 3) Birocratie si management deficitar in administratia publica (cozi cam peste tot, lipsa informatizarii, nu poti plati taxe/amenzi online, nu poti face cereri online) 4) Cheltuirea ineficienta a fondurilor publice - de exemplu, se realizeaza lucrari de asfaltare de calitate proasta sau se asfalteaza si apoi intervin cu lucrari retelele de utilitati si sparg asflatul turnat de cateva luni..
|
|